Alla vi som gillar Maria

onsdag 22 maj 2013

Den ädla konsten i att hälsa

Jag har precis varit ute på långpromenad till havet.
Utanför en av sommarstugorna stod en man och högg ved. Han tittar upp, ser mig och tittar ner igen. Utan att säga något. När jag är en liten bit ifrån honom säger jag ett glatt "hej hej" och han tittar upp igen och hälsar även han. Antagligen för att han känner sig tvingad. För så gör jag. Är jag ute och går hemmavid hälsar jag på alla jag ser. Även de jag inte känner.
Hade detta varit ett sommarstugeområde någon annanstans hade jag antagligen bara nickat lite om vi fått ögonkontakt en längre stund.

Är jag ute och går (läs motionerar) hälsar jag på alla jag möter. Även dem jag inte känner och även om jag inte går hemomkring. För så gör jag.
Går jag på stan hälsar jag inte på alla jag möter. Då hälsar jag bara på dem jag känner.

Är jag på jobbet hälsar jag på alla mina kollegor första gången jag möter dem och möjligtvis andra gången oxå. Eftersom vi kan mötas 89 gånger på en enda dag kan det lätt bli lite fånigt om man ska hälsa varenda gång. De jag umgås med privat hälsar jag dock på varje gång även om jag möter dem 89 gånger samma dag. För så gör jag.

På jobbet hälsar jag även på A L L A kunder som kommer till min kassa. För så gör jag. Det är långt ifrån alla kunder som hälsar tillbaks.

Är det någon bil som kör åt sidan när vi möts på vår lilla väg hälsar/tackar jag även om jag inte känner personen i den andra bilen. För så gör jag. Det är inte alltid den andra personen vinkar tillbaka.

Motorcyklister och busschaufförer hälsar på varandra i trafiken Motorcyklisterna gör det nog för att de tillhör liksom samma gäng, busschaufförerna är ju kollegor. Undrar om de hälsar på varandra även om de möts 89 gånger på en och samma dag?

Vem hälsar du på?
Och vem hälsar du inte på?

6 kommentarer:

 1. Bra inlägg! Har länge förvånat mig över att så få hälsar när man möter dem även om man inte känner dem. Jag har tolkat det som att det är ett storstadsfenomen (Göteborg) där man känner sig anonym.Men nu när jag flyttat till en annan del av stan och bara bott här i ca 2 mån måste jag nog kanske säga även en "uppfostringsfråga". Jag hälsar hellre en gång för mycket än inte alls. Därför hälsar jag ofta men jag som du hälsar inte i city, inte på bussen annat än på chauffören,inte på kunder i affären men på kassörskan osv. För mig känns det självklart att alltid hälsa och inte försöka titta åt annat håll/ner i backen eller liknande. Ett annat fenomen är väl ordet Tack....det verkar ju nästan försvunnit ur svenska språket.

  SvaraRadera
 2. Jag är nog ganska inkonsekvent här. Jag hälsar inte på alla när jag är ute och går, men brukar ju åtminstone möta blicken och nicka. Jag hälsar på alla "kunder" jag tar emot på jobbet. Jag brukar lyfta handen som tack och hälsning vid övergångsstället när en bil har stannat för mig och som bilförare när en bil kör åt sidan för min skull. Men ganska ofta känner jag mig osäker på huruvida jag ska hälsa eller inte och då har jag ändå intalat mig själv tidigare att det är bättre att hälsa än att låta bli. Men det är tydligen sånt jag glömmer bort att jag sagt till mig själv!

  SvaraRadera
 3. Intressant tema. För jag är som du samtidigt som jag försöker lära mig vad som gäller på den nya platsen. Det har varit stor skillnad när jag bott på småställen och i större städer. Minns mina cykelturer förr. Mysigt att heja på okända personer. Så fort man närmade sig en stad tog automatiskt hälsandet slut. Grannar. Ett kapitel för sig. Föräldrar till andras barn på dagis, i skolan osv. Det har stört mig många gånger. När jag hejar glatt och en del bara glor på mig som jag var knäpp i huvudet. Jag tycker alltid det är svårt att lära mig vilka grannar som hejar och inte. Värst är de som hejar ena gången och glor nästa. Ett ord på tre bokstäver. Hur jä... svårt är det egentligen. Andra hållet. Vad mysigt. Oftast behövs bara ett hej från den främmande människan så mår man lite bättre. Omtanke. Empati. En trevlig "smittning". Fortsätt var som du är.

  SvaraRadera
 4. Jag har precis samma syn på att hälsa som du och hajjar inte varför vissa har så svårt med att få ur sig ett hej. Det kanske gör ont på dom?? Dålig hyfs anser jag :)

  SvaraRadera
 5. Härligt att du är så trevlig :-) Jag ska genast bli bättre på att hälsa på min omgivning, för det sprider faktiskt lite glädje och kostar så lite! Kram

  SvaraRadera
 6. Jag känner inte dig - men jag hälsar också på alla, alltid! Jag tycker det är trevligt - och jag tycker det hör till "hyfs och ton"! =)))

  SvaraRadera

Känn dig fri att hålla med eller att tycka annorlunda - det går bra vilket som!! Det viktiga är att du lämnar en kommentar som speglar vad DU tycker och tänker! Det går alldeles utmärkt att lämna en kommentar fast du inte har en egen blogg eller ett Googlekonto!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...