Alla vi som gillar Maria

lördag 16 april 2016

En bild och 1000 ord #14 - den där om äppelkakan

Som jag nämnt vid ett flertal tillfällen innan har vi ju renoverat hus de senaste 12 åren. Det första året bodde vi inte i byggkaoset men efter nästan ett år med dubbla hyror fick vi rätta mun efter matsäck och flytta in i vårt renoveringsobjekt.
Den första tiden sov jag och Joakim i hallen, barnen hade vårt sovrum och matbordet stod i tvättstugan. När vi någon gång bjöd hem någon gällde det alltså att planera så att gästerna inte fick ett par trosor på tallriken eller tvättmedel istället för strösocker i desserten! Trots detta trivdes vi väldigt bra i vårt hus och finns det hjärterum finns det ju stjärterum som det så fint heter.

Efter hand som vi blev färdiga med rummen möblerade vi om. Barnen höll fortfarande vårt rum gisslan så nu sov jag och Joakim i det blivande kontoret. Att det var så trångt så att vi fick kliva över fotgaveln för att komma i och ur sängen tyckte i alla fall barnen var charmigt. Och med hallen fri innebar det att tvättstugan kunde återfå sin tänkta funktion och att matbordet fick plats i hallen.Då blev allting lite lättare och roliga sysslor såsom bakning kunde tas upp igen.
En dag när jag och Alice tog fritt från dagis och skola bestämde vi oss för att baka en kaka. Vi hade massa äpplen som höll på att bli för gamla så en äppelkaka fick det bli.
När formen var smord, smeten ihoprörd och äpplena uppskivade upptäckte vi att kanelen var slut. Men den gamla damen i huset bredvid borde väl vara hemma? Vi traskade dit och visst hade hon kanel. Som gick ut i datum 1988!! Alltså för drygt 19 år sedan då detta utspelade sig 2007.  Men vi hade inte hjärta att tacka nej till kanelburken och dessutom hävdade hon bestämt att kryddor aldrig blir för gamla!!

Vi erbjöd oss att komma tillbaka med en bit kaka som tack för lånet men tydligen var hon allergisk mot äpplen. Och det var väl tur i oturen så att hon inte upptäckte att det blev en äppelkaka UTAN kanel!!


När jag var liten tyckte jag oxå att det var roligt att hjälpa mamma att smöra formen. Och såklart att rensa skålen. Vad jag minns lät mamma alltid oss barn rensa hela skålen själva men när jag och mina barn bakar tillsammans delar vi lika. Och om jag bakar utan barn rensar jag såklart skålen själv - det gör väl alla??

För det där med att aldrig bli riktigt vuxen är ju bara en fördel!!Fler citat hittar du inne hos Marie!

Stor kram till dig som tittar förbi idag 💜

11 kommentarer:

 1. Mina burkar är också gamla, ofta fyller man på dem ju. Dessutom har den gamla damen rätt, kryddorblir inte för gamla, dock minskar styrkan i dem! Renoveringskaos är charmigt ett tag...

  SvaraRadera
 2. Att växa upp är ok - men om att vara vuxen betyder att alltid ha tråkigt - då är det bra att låta bli ;)
  Tack för den fina berättelsen ur ditt liv :) Önskar dig en fin hel!

  SvaraRadera
 3. Underbar berättelse från ditt liv :)
  och att växa upp är svårt, men det gäller att göra det underbart som det kan vara !
  KRAMISAR

  SvaraRadera
 4. Jag rensade peppardegsskålen en gång... Sedan avstår jag ;-) Jag tycker det är viktigt att behålla glädjen, nyfikenheten och barnet inom sig. Tack för din berättelse. Ha en riktigt fin helg. Kram

  SvaraRadera
 5. Du gav mig lust att baka en kaka med äpplen i ... OCH kanel ...

  SvaraRadera
 6. Tack för din berättelse, jag läste och log. Kände igen det mesta. Och just idag har jag rensat bland kryddorna, men det var bara tre burkar som åkte ut. Kryddor är ju lisom färskvara om de ska smaka något.
  Och att få vara med och baka när man är liten och slicka skålen hör ju till. Numer är jag så generös att jag låter barnbarnen ta allt.
  Vilket jobb ni lagt ner på huset och jag kan förstå glädjen när ni kommit lite i ordning.
  Och att behålla en del a barnasinnet tror jag absolut på....
  Stor kram och trevlig helg.

  SvaraRadera
 7. :) älskar det citatet, så bra!!

  SvaraRadera
 8. Vilken härlig berättelse ♥
  Förr sa vi inte rensa skålen, utan det var slicka, som gällde, haha.
  Tänk att man i ungdomen kan bo lite hursomhelst bara man ser en öppning i det hela!
  Lördagskram ♥

  SvaraRadera
 9. Det inlägget gillar jag skarpt. Perfekt "paketerat" med citatet. Precis som Gerd fick jag alltid slicka rent fatet. Tyckte degen var betydligt godare än den färdiga kakan faktiskt.

  SvaraRadera
 10. Vilken underbar historia att läsa, innan det självklara citatet dök upp!
  Att slicka skålen hör till bagerskan fördelar!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 11. Det är det enda jag kan sakna med att jag aldrig bakar - att slicka skålen! :-)

  SvaraRadera

Känn dig fri att hålla med eller att tycka annorlunda - det går bra vilket som!! Det viktiga är att du lämnar en kommentar som speglar vad DU tycker och tänker! Det går alldeles utmärkt att lämna en kommentar fast du inte har en egen blogg eller ett Googlekonto!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...