Alla vi som gillar Maria

onsdag 16 april 2014

Vilket finger använder du?

Tack alla som deltog och delade med sig av sitt resultat på gårdagens undersökning. Stärkt av att det gick så himla bra i går tänker jag faktiskt göra en ny undersökning i dag med en tillhörande liten anekdot från min ungdom.

I dag vimlar det av tekniska mojänger. Smarta telefoner, paddor och plattor finns i händerna på även våra allra yngsta medborgare.
Man kan göra allt och lite till på det där små finurliga hjälpredorna. Spela spel, köpa bussbiljett, banta, fotografera ja you name it - allt funkar.
Eller inte riktigt allt faktiskt.....

När jag gick på gymnasiet hade vi skrivmaskin på schemat. Två timmar i veckan satt vi vid våra skrivmaskiner med en utstickande platta fastmonterad så att det inte gick att snegla ner på bokstäverna. Jag minns att vår lärarinna hette Heike och att jag tyckte att hon var ful på det där ignoranta sättet som vissa tjejer kan ha i slutet på tonåren. Tyvärr var jag en av dem men till mitt försvar har det försvunnit för länge sen. Det finns ju - tragiskt nog kvinnor (och män oxå för den delen) som är ignoranta hela livet.
I vilket fall som helst var jag oerhört skoltrött när jag gick på gymnasiet och det enda betyg som är något att hänga i julgranen är faktiskt min 4:a i skrivmaskinskunskap. Jag var sjukt duktig på proven som genomfördes på papper med karbon emellan så att det syntes om man använde suddaknappen. Ja det fanns faktiskt en sån även på stenåldersmaskiner. Jag skrev nästan aldrig fel och jag skrev sjukt snabbt.
Detta hänger i än i dag och så länge inget smarthuvud kommer på idén att byta plats på bokstäverna kommer mina fingrar att fortsätta flyga fram över tangenterna på min laptop.
Och det mina kära vänner kan man inte göra på dagens grunkor. Det spelar ingen roll hur smarta de än är. Det är en fysisk omöjlighet att placera ut fingrarna som på ett riktigt tangentbord och skriva hundrafemtioelva ord i minuten.

Skriver du med tummen/tummarna eller med pekfingret när du skriver på telefonen?

5 kommentarer:

 1. Pekfingret...och missar "tangenterna" iallafall, fast jag har smala och smidiga fingrar.
  På laptopen skriver jag som du, rätt snabbt och utan att leta tangenter. Var väl en av de bättre i maskinskrivningsundervisningen...för att inte tala om stenografi...finns det fortfarande??

  SvaraRadera
 2. Stenografi som Elle undrar om, det har jag också undrat över... Jag använder mest pekfingret, fick sms-tumme, så jag bytte ;) Kan inte maskinskrivning, så på datorn är det vänster pekfinger och höger långfinger...

  SvaraRadera
 3. Använder mig av tummarna (tror jag). Annars kan jag avslöja att jag jobbade som sekreterare under en massa år utan att kunna den rätta fingerställningen, snabb som en vessla ändå. Jag lyfte mitt betyg på gymnasiet genom att byta bort matten mot stenografi istället. Kommer ihåg en massa om just stenografi men har aldrig haft ngn nytta av den. Mest som partytrick när alla vill veta hur deras namn ser ut i stenografi.

  SvaraRadera
 4. På telefonen används mest pekfingret men på paddan eller datorn så blir det den traditionella
  fingeransättningen sen maskinskrivnings lektionerna. Dock lite bökigt med Å.Ä och Ö...

  SvaraRadera
 5. Mest pekfingret eftersom jag har ont i mina tummar....

  SvaraRadera

Känn dig fri att hålla med eller att tycka annorlunda - det går bra vilket som!! Det viktiga är att du lämnar en kommentar som speglar vad DU tycker och tänker! Det går alldeles utmärkt att lämna en kommentar fast du inte har en egen blogg eller ett Googlekonto!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...