Alla vi som gillar Maria

söndag 10 augusti 2014

Till dig 13-åriga tjej som förstörde min lördag

Anledningen till att jag sa till din lillebror att han inte fick köra på sin sparkcykel inne i butiken är att jag är en medmänniska. En medmänniska som -trots att jag inte känner din bror - inte ville att han skulle ramla och slå sig på det hårda stengolvet.

Anledningen att jag sa till honom att han inte fick köra på sin sparkcykel är att jag är en mamma. En mamma som såg att det fanns en hel del barn i närheten som lätt kunde bli påkörda av din bror som höll ganska hög hastighet. Och stengolvet är minst lika hårt för dem.

Anledningen till att jag sa till din bror är att jag är en storasyster. En storasyster som vet att det tagit lång tid att förlåta sig själv om det hänt något med ens lillebror när jag hade ansvaret för honom. Tro mig - jag vet hur lång tid det tar.

Anledningen att jag sa till din lillebror är att jag är ett barnbarn. Ett barnbarn som vet att en mormor inte raskt hoppar åt sidan när ett barn på sparkcykel kommer farande mot henne i hög fart. En mormor bryter även lätt både det ena och det andra när hon ramlar på ett stengolv som är lika hårt även för henne.

Anledningen till att jag sa till din lillebror är att jag är en anställd. En anställd som gör  sitt jobb när hon påminner ALLA om att det faktiskt inte är tillåtet att köra sparkcykel inne i butiken.

Så nästa gång någon vänligt ber din lillebror att kliva av sin sparkcykel kanske du kan tänka innan du öppnar munnen och anklagar denne någon för att vara rasist. Denne någon vill kanske bara hans bästa.
Nästa gång kanske du kan tänka på att du nog kommer att få det ganska besvärligt i framtiden om du ska anklaga folk för att vara rasister för att du eller någon som står dig nära får en legitim tillsägelse.

Nästa gång din bror kör sparkcykel inne på min arbetsplats - eller för den delen någon annanstans där det inte är tillåtet -  kommer jag att säga till honom igen. Inte för att han är född i ett annat land och inte för att jag är rasist. Jag kommer att säga till honom för att jag är en medmänniska, en mamma, en storasyster, ett barnbarn och en anställd.

Nästa gång kan du väl vara snäll att säga till honom du med.

Kanske han lyssnar mer på dig än vad han gjorde på mig. 

6 kommentarer:

 1. Så rätt. Det är faktiskt konstigt. Jag får ofta neka patienter vård pga tandläkarbrist. Är det då en invandrare får man ofta slängt i ansiktet att jag är rasist och om det vore en Svensk skulle vi ta emot. Sen kommer nästa pat. som är Svensk och när jag nekar den personen säger de att om han varit invandrare hade jag minsann tagit emot. Hur jag än vänder mig så har jag rumpan bak. Det bästa är att vara konsekvent och behandla lika. Som i ditt fall. Du hade ju sagt till även det "svenska" barnet. Kram

  SvaraRadera
 2. Åh. Tycker synd om den 13-åriga flickan som har en så skev bild av sin omvärld. (Samtidigt som man inte vet vad hon varit med om) … Svårt! Du kan ju inte gärna låta bli att säga till bara för att de kan tolka det som rasistiskt. Bra att du sa ifrån, och bra att du kommer göra det igen! Förhoppningsvis växer den lilla 13-åringen upp snart och inser att alla faktiskt inte är rasister.

  SvaraRadera
 3. Vilken fruktansvärd anklagelse! Och skrämmande att den kom från ett barn.
  Förstår din reaktion!
  Heja Maria!

  SvaraRadera
 4. Kan inte låta bli att undra hur dessa barn är vana att bli behandlade? Medmänsklighet har de kanske inte upplevt innan? (Förutom hemma?)

  SvaraRadera
 5. Ibland är det inte lätt, för hur man än gör så blir det fel...

  SvaraRadera
 6. Bra att du sa ifrån. Man önskar att fler skulle säga ifrån när någon gör fel, men nu för tiden är de flesta för flata och barn är antingen sämre uppfostrade eller har sämre koll på sin omgivning och vilka konsekvenser deras handlande kan få.

  SvaraRadera

Känn dig fri att hålla med eller att tycka annorlunda - det går bra vilket som!! Det viktiga är att du lämnar en kommentar som speglar vad DU tycker och tänker! Det går alldeles utmärkt att lämna en kommentar fast du inte har en egen blogg eller ett Googlekonto!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...