Alla vi som gillar Maria

lördag 24 september 2011

Forever Young

Snart är det 10 år sedan jag förlorade en av mina vänner.

Hon började i min klass 1981. Hon kom från Danmark och hade fortfarande lite småbarnshull kvar. Jag skäms ännu idag när jag tänker på hur jag och några andra tjejer i klassen informerade henne om att "danskt fläsk importeras inte till Sverige". Till vårt försvar vill jag säga att vi var 7-8 år gamla, mul-och-klöv-sjukan härjade i Danmark och det var faktiskt så att danskt kött importerades inte till Sverige men det är en dålig ursäkt för vårt beteende.....

Hon var en storsint person, förlät oss för våra taskiga ord  och snart blev vi vänner. Jag minns första gången jag följde med henne hem efter skolan. Hennes mamma var typ lika lång som jag och jag blev livrädd för hennes storebror. Han hade tandställning som gick ut ut munnen och spändes bak i nacken.

När hon hade födelsedagskalas bakade hennes mamma en tårta i form av en gubbe. När hon skar av huvudet på honom fick vi skrika så högt vi bara kunde och sen fick vi inte skrika mer på hela kalaset. Jag kommer inte ihåg om det funkade men jag kommer ihåg vilket öronbedövande oväsen vi förde under halshuggningen.

Vi gick på scouterna och varje onsdag följde jag med henne hem efter skolan så att vi kunde åka dit tillsammans. Vi satt på hennes rum hela eftermiddagen, pratade om killar och lyssnade på vår favoritlåt Forever Young med Alphaville om och omigen på hennes skivspelare.


När vi blev tonåringar hittade vi på mycket bus. Vi försökte dricka oss fulla på lättöl en lördagskväll på Venestads IP, vi fick smaka grogg av de äldre killarna på loppisfesten i Djurröd och vi plankade in i Åhusparken. Vi reste till Brighton på språkresa och hur gärna jag än vill så kan jag inte berätta hur roligt vi hade. Men om ni tänker er två lantisar - en på 14 och en på 15 - i en hyfsat stor stad i England......med två besök i London samt en helg i Paris så förstår ni ju att det är obeskrivbart! Man måste ha varit med för att förstå!

När vi blev äldre tappade vi kontakten ett tag. Hon flyttade tillbaka till Danmark och levde ett annat liv. Ett liv som jag och en annan kompis fick en liten inblick i då vi stack över till Köpenhamn en lördag i slutet på 90-talet. Vi hade en fantastisk helg med besök på Erotikmuseét och en helt galen natt på klubben Crazy Daisy!

1999 hände det som inte fick hända. En serie av händelser ledde till upptäckten av en hjärntumör. Tumören var av den aggressiva sorten och läkarna stod maktlösa. Det fanns en alternativ metod men min väninna var för ung(?) för att få denna behandling i Sverige. En insamling drogs igång för att bekosta en behandling i Tyskland men tiden och livet rann iväg....

Jag träffade henne några månader innan hon dog. Vi träffades hemma hos samma kompis som var med i Köpenhamn. Även denna gång blev det fest och mycket prat om allt vi varit med om tillsammans genom åren. Hon hade ett hårband för att inte ärret skulle synas och jag minns henne som vacker och full av liv!

Sin sista tid tillbringade hon på ett hospice i Köpenhamn och den 7 oktober 2001 somnade hon in för alltid.

Hon blev bara 28 år.

Hon hade hela livet framför sig men ödet ville annorlunda.

Jag kommer aldrig att glömma min vän, hon lever kvar i mitt minne och där kommer hon för alltid att vara Forever Young....

13 kommentarer:

 1. Din vän hade blivit jätteglad om hon hade kunnat läsa det du skrev här, fint gjort!

  SvaraRadera
 2. Ja så är det, de lever vidare i vårt hjärta. Och saknaden tar aldrig slut. Det är nu 11 år sedan jag förlorade min vän och jag saknar henne fortfarande.....

  SvaraRadera
 3. Så länge man minns är dom inte helt borta, Så fint du skriver om din vän

  SvaraRadera
 4. SV: Jag vet och jag vet inte vad jag ska göra åt den där jäkla "reklamen". Jag får den på vissa andra bloggar också. Skitstörigt. Ska forska lite i det och se vad jag kan göra! Kram

  SvaraRadera
 5. Fint skrivet! Underbart och tänkvärt...

  SvaraRadera
 6. Första april i år dog min lille vän, 18 år, i hjärntumör. Om du vill hittar mina inlägg om det under "Glädjens motpol" i höger marginalen.
  Dt är tufft, väldigt tufft att mista någon man tycker så mycket om. Varm klapp på din kind /M

  SvaraRadera
 7. Å,så sorgligt. Vad livet kan vara orättvist. Så ung.
  Men som jag alltid säger....Minnet lever!
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 8. Du beskriver er vänskap så oerhört fint! Kram

  SvaraRadera
 9. Men.. jösses.. Länka hit från dagens inlägg om de där fotot från England. Och sitter och ryser järnet. Vilken underbar beskrivning av en vän och vänskap. Livet är jädra orättvist ibland men samtidigt så fick du förmånen att dela livet med henne under många år. Mer eller mindre i perioder. Fantastiskt! Det är få förunnat att uppleva den sortens vänskap.

  Kram! (Nu backar jag tillbaka till dagens inlägg. :) Ds.

  SvaraRadera
 10. Daniel Silverbergtorsdag, juli 19, 2012

  Passerade "hennes" by häromdagen och det var faktiskt den första människan jag kom att tänka på... Och då kände jag henne ändå inte speciellt väl!

  SvaraRadera
 11. Från glädje till sorg i dina rader....förstår att du saknar
  Sänder en varm kram åt dig och for ever young...

  SvaraRadera

Känn dig fri att hålla med eller att tycka annorlunda - det går bra vilket som!! Det viktiga är att du lämnar en kommentar som speglar vad DU tycker och tänker! Det går alldeles utmärkt att lämna en kommentar fast du inte har en egen blogg eller ett Googlekonto!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...