Alla vi som gillar Maria

onsdag 3 april 2013

Kan man bli för gammal för att visa medmänsklighet?

I dag hade jag en äldre kvinna i min kassa. Hon hade stora problem att gå och stödde sig på två kryckor. När hon ska betala lutar hon sina kryckor mot kassan för att ta fram sin plånbok. 
Hon råkar stöta till ena kryckan som faller till stengolvet med en skräll. 
Tror ni att en enda person i min kassa går fram och tar upp den till henne?

NEJ.

När hon har betalat går jag runt hela kassan, lyfter upp kvinnans krycka och räcker den till henne.
Bara på pin kiv gör jag en stor affär av att se till att hon kommer på rätt köl och jag går medvetet lite långsamt för att surpropparna i min kassa ska få lite längre kötid för att de inte kunde visa lite vänlighet.

Någon timme senare kom en ung tjej med sitt barn. Hon storhandlade och dottern var tjurig. Hon skyndar sig (mamman alltså) så mycket hon kan för att komma ut från affären med sin skrikiga dotter. När hon ska lyfta papperskassen - som är fylld till bristningsgränsen med varor - till vagnen går den i sönder och alla varor dimper i golvet. Tror ni att en enda person i närheten går fram och hjälper henne?

NEJ.

Såklart kommer en av mina underbara kollegor till undsättning. Inte för att det är hennes jobb utan för att sån är hon. Hon är 20+. 

Jag upplever att de som är mest benägna att hjälpa till vid såna här och liknande situationer är ungdomar. Och det gör mig varm i hjärtat.

Något annat som ungdomar är väldigt bra på är att vara trevliga. Är det någon som undrar hur jag mår eller som önskar mig en trevlig dag är det nio av tio gånger en ungdom. Tionde gången är det en amerikan.

Lite skämt, lite allvar. Visst finns det personer som är trevliga fast de fyllt 40 men för att generalisera lite så är det mest medelålders och äldre som är sura och tvära och som får värsta nervsammanbrottet för att ett pris är fel eller när de får avstämning i scanningen.

Eller har jag fel?

9 kommentarer:

 1. För mej är det naturligt att hjälpa till om jag kan, och jag är 50+! Jag tror inte att det har så mycket med ålder att göra, utan mer med personlighet. Sen är det inte alla som blir tacksamma om man hjälper till!

  SvaraRadera
 2. Fyyy för sådana ohjälpsamma människor. Jag hjälper alltid till, jag stoppar t o m kvinnor med trasiga nylonstrumpor och talar om det för dem så att de kan köpa sig ett par nya på vägen.
  Jag hälsar på alla som jag har kontakt med, på bussen, i affären. HOMG va duktig jag är, har inte tänkt på det ;)
  Kram

  SvaraRadera
 3. Håller med Pea ovan. Jag är 67 år och för mig faller det sig självklart att hjälpa till om jag kan. Det jag kan tillägga är att jag ofta åker buss och ofta är det inga sittplatser kvar. Men de som alltid reser sig först är "icke svenskar" och särskilt ungdomar. De flesta andra tittar ut genom fönstret, smsar mm för att slippa "röra en fena" verkar det som.

  SvaraRadera
 4. Hur mår du Maria? Har du en bra kväll? Du fryser inte?
  Jag är 26 + eller - :)
  Det värsta är att du har sant. Det är faktiskt så. Jag har också märkt det. Har till och med ett personligt och skrämmande minnne där jag själv blev dålig på en offentlig plats. Möjligtvis går någon fram och tar plånboken. Det finns ett hopp. Dagens ungdom. Eller. Inte alla.

  SvaraRadera
 5. Mmm... Är böjd att hålla med. Det finns undantag så klart. Och väl är väl det. Annars verkar alla så stressade så dom inte ens kan ta tiden en minut att hjälpa till. Av samma anledning blir många nästan lite förvånade när man säger hej och småpratar lite. Eller erbjuder hjälp. Skrämmande egentligen.

  Kram!

  SvaraRadera
 6. Det där stämmer inte på mig. Men jag kanske är en överårig tonåring. kram

  SvaraRadera
 7. Tragiskt men sant! Jag hoppas innerligt att jag tillhör undantagen (trots att jag inte är amerikan!)

  SvaraRadera
 8. Fy så tråkigt att läsa att ingen av de andra kunderna ville hjälpa. Heja dig Maria! :-) Jag är 45+ och försöker alltid att hjälpa till. Tror det mer beror på personligheten och uppfostringen än om åldern faktiskt.

  SvaraRadera
 9. Otroligt tråkigt om det är så att de lite äldre är otrevliga. Jag försöker alltid vara trevlig i alla fall och det känns inte jobbigt heller, jag är oftast på bra humör.
  Men att ungdomar är trevliga är kul att höra och stämmer med min uppfattning också. Annars gnälls det ju mest på ungdomar kan jag tycka. Det är väl sura gubbar och kärringar som måste ha något att gnälla på.

  SvaraRadera

Känn dig fri att hålla med eller att tycka annorlunda - det går bra vilket som!! Det viktiga är att du lämnar en kommentar som speglar vad DU tycker och tänker! Det går alldeles utmärkt att lämna en kommentar fast du inte har en egen blogg eller ett Googlekonto!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...