Alla vi som gillar Maria

onsdag 27 mars 2013

Ibland kanske man måste svälja stoltheten eller Va sa du??

I min skog som jag besöker minst 5 dagar i veckan kan man se en hel del märkliga namn på vägarna. Jag bor alldeles i närheten av ett militärt övningsområde och det är ofta det ränner grönklädda typer runt om i skogarna. Inte så mycket nu för tiden som för några tiotal år sen men ändå.
Varje gång jag har varit ute och gått har jag undrat över ett speciellt vägnamn och hur vägen blev döpt till ett så märkligt och ologiskt namn. Alla de andra vägarna har märkliga men logiska namn. Till exempel "Korsvägen" som går rakt fram och korsar alla andra vägar. En väg heter "Försöken" och leder kanske till ett ställe där de genomförde olika försök eller nåt. Men den jag har undrat över heter


och jag har för mitt liv inte kunnat komma på en logisk förklaring.
Som tur är bor det en gammal man på min gata som har koll på det mesta och han har berättat att när kartan skulle ritas och vägarna skulle få sina namn (troligtvis av något högdjur från Stockholm) togs en bonde från trakten till hjälp. För er som aldrig har pratat med en skånsk bonde kan jag berätta att de pratar precis likadant som alla andra skåningar. Fullständigt obegripligt.
Bonden berättar för urstockholmaren att precis bredvid ovan nämnda väg ligger en stor jädra sten och så blev vägen döpt till Gäddastensvägen.



Här ser du den stora jädra stenen. 
Eller om du är från Stockholm - Gäddastenen.

2 kommentarer:

Känn dig fri att hålla med eller att tycka annorlunda - det går bra vilket som!! Det viktiga är att du lämnar en kommentar som speglar vad DU tycker och tänker! Det går alldeles utmärkt att lämna en kommentar fast du inte har en egen blogg eller ett Googlekonto!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...