Alla vi som gillar Maria

torsdag 3 november 2016

Smells like child spirit ♥

Nuförtiden bäddar väl alla med påslakan men när jag var liten bäddade vi med täcke och lakan. Lakanen var broderade med mammas (??) initialer och hade en fin spetskant. Jag hittade en bild på nätet som visar på ett ungefär hur de såg ut.Mamma hade en hel byrålåda full med lakan och när den började bli tom kom mormor hem till oss. Ja hon kom hem till oss vid andra tillfällen oxå men just då kom hon för att hjälpa mamma med lakanen. De dänkte alla de rentvättade lakanen (stänkte på vatten med en dänkflaska och nu när jag skriver det inser jag vilket konstigt ord det är.......) och när de legat en stund tog mamma och mormor tag i vars sin ända av lakanet och slog/sträckte det. Bland det bästa jag visste var att ligga på golvet mellan dem så att när de slog lakanet nuddade det vid mig och doftade så där underbart nytvättat som jag vill minnas att all tvätt gjorde när jag var liten.

Såklart fick jag hjälpa till att mangla lakanen och sen var det dags att bädda rent. Att lägga sig den kvällen - nybadad i en säng med manglade lakan minns jag som något helt magiskt  ♥ Jag köpte faktiskt en mangel för några år sen för att återuppleva känslan men det är inte alls samma sak med påslakan. Eller så är det nåt annat som förändrats.....

Men doften av nytvättade lakan har inte förändrats och i dag finns den t o m  på flaska!! Behöver jag berätta att jag fått en ny favorit i parfymhyllan??


6 kommentarer:

 1. Och häromdagen hörde jag för första gången talas om linnevatten. Det är en produkt jag helt missat, det är tydligen dänkvatten med doft! Är det bara jag som aldrig hört talas om det?
  Jag har gjort en gardinkappa av ett gammalt överlakan.

  SvaraRadera
 2. Har precis samma (eller ska det vara likadana) minnen som du. Broderade lakan som skulle inte manglas, nej då,De skulle strykas från hand. Innan hade de gjorts "styvare" med stärkningsmedel också. Men vilken känsla att sjunka ner i lakanen den första natten.

  Tack och lov har vi en mangel i vår tvättstuga, eftersom vi inte äger ett strykjärn, än mindre äger broderade lakan. Men känslan finns kvar där ändå - eller så är det minnena.

  Å den parfymen ska jag kolla upp. Jag lovar:-)

  SvaraRadera
 3. Ojjj vilken Flashback jag fick. Underbar doft.

  SvaraRadera
 4. Ja, nu är det påslakan som gäller men visst var det fint när man bäddade med handbroderade lakan. Förvisso inte lika praktiskt men tänk all den tid som lagts ned på dessa broderier. Mina handbroderade bybylakan är i alla fall sparade.

  SvaraRadera
 5. Precis samma här.....men det var mamma och pappa som drog de där lakanen, och vi älskade att sitta/ligga under... jag köpte en mangel dör några år sen, men har bara använt den ett par gånger.
  Kram J

  SvaraRadera
 6. Jag har även varit med om att virka spets till lakan, att sy upp lakan av lakanstyg. Och att dänka, sträcka och mangla. Naturligtvis hade jag täcke och övervikt lakan länge i livet, tills de bekväma påslakanen kom för att stanna.
  Jag har aldrig hört talas om doftdänkvatten.

  Det var nog ganska arbetsamt förr med tvätten ;)

  Den där parfymen, den har min äldsta dotter haft som favorit länge.

  Lördagskram ♥

  SvaraRadera

Känn dig fri att hålla med eller att tycka annorlunda - det går bra vilket som!! Det viktiga är att du lämnar en kommentar som speglar vad DU tycker och tänker! Det går alldeles utmärkt att lämna en kommentar fast du inte har en egen blogg eller ett Googlekonto!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...